Kouzlo časů minulých: po pás v Karibiku.

15. 04. 2017 7:47:23
To víte, že jsme se hned ráno vypravili ke Karibiku, největšímu taháku tohoto dne, vždyť někteří ještě ani u moře nebyli a ne tak dokonce mezi Kubou a Jamaicou. Balaton, to bylo naše socialistické moře a Jugoslávie bombónek.

Když jsem si trochu protřel oči a sundal ze sebe propocenou pokrývku, která připomínala lněné prostěradlo uvědomil jsem si, že pokoj nemá zasklená okna. Byla pokryta hustou záclonou a co to tam proboha je? Po zácloně šplhaly tři ještěrky a zřejmě hledaly možnost, jak k nám proniknout. Sprcha nás vrátila do života a společně s Tondou jsme se vypravili na snídani.

Když jsme se vraceli ze snídaně, v rohu vestibulu měl rozložen krámek doutníkář, výrobce a prodavač v jedné osobě. "Cigars please, gentlemen. Only two dollars" zval nás s úsměvem. Koupili jsme si ten nejtlustší, jaký měl a hned jsme si zapálili. Za chvíli jsme již sedali do autobusu a tak jsme je museli típnout, což jsme mnohokrát opakovali a tak nám vydržely celý týden.

Průvodkyně se snažily a tak těch třicet minut ke Karibiku uběhlo jako nic. Cienfuegos je jednou z provincií Kuby a název byl použit z pojmenování města. "Do samotného města se podíváme až zítra," praví průvodkyně "a budete moci posoudit, zda mu právem patří často používaný název Perla jihu," Pochází odsud zpěvák Benny Moré, autor pro nás nejznámější kubánské písně Guantanamera. No a kde vám nabídnou specialitu, krevety na špeku? No přece v oblíbené restauraci Cueva del Camarón. A jinak se máme nechat překvapit.

Autobus zaparkoval za hradbou palem a nastal úprk na pláž. Už abychom tam byli. Rychlost, s jakou byli všichni v plavkách budila dojem, že si je oblékli už na hotelu a teď co nejdříve "ochutnat" tu karibskou lázeň protkanou slibovanými korály a hejny "akvárijních" rybiček. Ovšem ani já nebyl výjimkou.

Skoro všichni uposlechli varování, že bez vodní obuvi hrozí podpis mořských ježků na šlapkách. Moje první kroky do průzračné vody Karibiku zaznamenaly teplotu vody, odpovídající vlažnému čaji. A po sto metrech bylo vody po pás a kam oko pod hladinu dohlédlo, samá kráse ve spleti barev a touha poznat co nejvíce. Plavání šlo stranou a tak jsem se vrátil na pláž s hrstí kamínků a škeblí za pár minut. Při ukládání "kořisti" do tašky jsem si všiml, že mám nohy po kotníky samou krev. No ano. Poškrábaly se u všudypřítomné korály a v tom nadšení jsem si ani neuvědomil, že se tak děje. Dobře mně tak.

Mezi tím se v naší skupině rozšířila zvěst, že kromě těch obyčejných, malých škeblí jsou k nalezení i škeble velikosti malého melouny ke který když se přiloží ucho, je slyšet šumění moře. Kdo by si takový suvenýr z Kuby nepřál! A tak větší část výpravy hledala a hledala a nenalézala. Podél pláže posedávali domorodci a nabízeli různá občerstvení a suvenýry. Z tranzistoráků se linula salsa a sem tam se některá skupinka bavila tancem. To mne přilákalo a když jsem došel až na okraj palmového stromořadí, uvítalo mne překvapení. V trávě seděl čokoládový Kubánec a v klíně držel něco, co jsem okamžitě poznal. Je to ona! Škeble, po které touží každý z naší výpravy. Usmíval se od ucha k uchu. "Quiere dominar almeja? Por favor" a natáhl ruku se škeblí ke mně. I když jsem nerozuměl tak jsem pochopil, že mně ji nabízí. Vytáhl jsem slovník. "Za kolik?" jsem našel snadno. ¿Cuánto? Kubánec povstal a potáhl mne za tričko a věc byla jasná. Já svlékl tričko a vyměnil je za škebli, Kubánci zářily oči štěstím, jak dobrý obchod udělal.

Ke skupině jsem se připojil až když jsme se chystali na návrat do hotelu. Pod paží jsem nesl škebli a byl jsem jediný, kdo ji měl. Všichni se tomu divili a dávali najevo vlnu závisti, kterou jsem způsobil. V autobuse se mně Tonda pochlubil svým úlovkem. V krabičce od svačiny měl tři malé kraby, kteří na ni klepali chapadly v domnění, že se jim podaří uniknout.

Na pokoji v hotelu vypustil kraby do šuplíku nočního stolku, trochu jsme siestovali a zbytek dne strávili u bazénu a probírali, kam zítra. Mně se má splnit velké přání: návštěva Botanické zahrady v Cienfuegos.

Ráno jsme zkoprněli údivem. V šuplíku byli pouze dva krabi a nenašli jsme jiné vysvětlení než že společně sežrali toho třetího.

A jsme tam. U brány nám přidělili průvodce, který prohodil pár slov o zahradě. Na ploše 97 ha je to nejkrásnější zahrada Kuby, která vznikla už v roce 1901 díky americké rodině Atkinsonových, milovníků zejména tropických rostlin. Je jich tu přes 2000 druhů / jen namátkou: přes 400 druhů orchideí, 230 palem, 65 fíkusů a 29 bambusů/ ve 125 botanických uskupení.

"Toto je pánové sansevieria, po našem tchýnin jazyk" posílá nám přes průvodkyni průvodce, "také se jí tak u vás říká?" Přisvědčujeme a dovídáme se, že některý druh bambusu kvete až za sedmdesát let. Neuvěřitelné.

Celé tři hodiny chodíme od místa k místu cestičkami, kterými je propletena celá zahrada a nejvíce nás fascinuje část s bezpočtem orchideí. Mnozí z nás, a já jsem nebyl výjimkou, sbírali po zemi rozesetá semínka, jak spadala ze stromů a keřů. Při odjezdu jsme na některé z nich museli čekat málem půlhodinu.

Cestou zpět nám šofér zastavil u pole s cukrovou třtinou. Takových polí na Kubě uvidíte málem kam oko pohlédne a tady se právě sklízelo. A tak jsme měli možnost dovědět se něco o surovině, která slouží k výrobě kubánského rumu. A ten jsme si dali po večeři v baru a chutnal náramně. A zítra? Odjezd přes Trinidad a do města Florida.

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | sobota 15.4.2017 7:47 | karma článku: 9.60 | přečteno: 226x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 394

Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...